Therapeutisch elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd, geven van buitenaf druk op de huid en onderliggende spieren. Hierdoor bevordert de kous de afvoer van bloed en/of lymfevocht uit de armen of benen, zodat de klachten verminderen of verdwijnen.

Wanneer?
Steunkousen worden toegepast bij diverse aandoeningen. Preventief kunnen therapeutische elastische kousen worden gedragen bij bijvoorbeeld een staand of zittend beroep.

Daarnaast worden TEK ook voorgeschreven bij varices (spataderen), veneus oedeem, lymfoedeem of lipoedeem.

Het aanmeten van steunkousen
Steunkousen zijn leverbaar in verschillende materialen, kleuren en drukklassen. Wij werken met verschillende gerenommeerde merken, zodat voor ieder probleem een optimale kous verstrekt kan worden. Uw maten worden nauwkeurig opgemeten en de conditie van uw huid wordt beoordeeld. Op basis van uw persoonlijke situatie en aan de hand van gegevens op de verwijzingen krijgt u steunkousen met de juiste therapeutische druk aangemeten..

Levertijd
De gemiddelde levertijd van steunkousen kan variƫren van 7 tot 14 dagen. Wij hebben geen standaard voorraad. Dit is een bewuste keuze. Op deze manier kunt u naar aanleiding van ons advies vaak elk type kous bestellen en elke kleur kous bestellen die u wilt.

Het passen van de steunkousen
Het aantrekken van steunkousen gaat niet gemakkelijk. Bij het passen van de steunkousen krijgt u een duidelijke aan- en uittrekinstructie. Er zijn speciale aan- en uittrekhulpmiddelen verkrijgbaar. Wij kunnen u hierin adviseren. Tijdens de pasafspraak ontvangt u een brochure met wasvoorschriften, onderhoudsadviezen en garantiebepaling.

Vergoeding
Therapeutisch elastische kousen worden vergoed uit de basiszorg van uw zorgverzekering. Bij de meeste verzekeringen heeft u een keer per 12 maanden recht op een nieuwe levering van kousen. Er is altijd een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist, ook wanneer u voor herhaling komt. U kunt het beste uw zorgverzekeringspolis erbij pakken voor raadgeving.