Coagulatie houdt in dat er met kleine stroomstootjes bepaalde huidaandoeningen verwijderd worden. Coagulatie kunnen de volgende huidaandoeningen verminderen of verwijderen:

Couperose – Steelwratjes – Gerstekorrels

Wat is Couperose?
Chronisch verwijde vaatjes staat in de volksmond bekend als couperose. De verwijding van de bloedvaatjes wordt veroorzaakt door het verslappen van de spiertjes in de wand van de bloedvaatjes vlak onder de huid. Het is een onschuldige aandoening, maar wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Welke vormen bestaan er?
Onder chronisch verwijde vaatjes vallen couperose, teleangiëctasieën en spider naevus. Couperose zijn de blauwe oppervlakkig liggende vaatjes en teleangiëctasieën zijn rood van kleur. Deze vormen komen met name voor op de wangen of neus. Spider naevus uiten zich in een rood vaatbultje (zo groot als een speldenknop) waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren (als poten bij een spin). Ze zijn meestal te vinden in het gelaat, hals, nek, handrug en onderarmen.

Steelwratjes
Steelwratjes komen vaak voor in het gelaat, op de hals en onder de oksels. Ze zijn daardoor ontsierend en/ of irriterend. Steelwratjes zijn eigenlijk een soort van huidflapjes. In tegenstelling tot gewonen wratten worden steelwratten niet veroorzaakt door een virus en zijn dus ook niet besmettelijk.

Gerstekorrels
Meestal gaat het om talrijke, speldenknopgrote bultjes die vooral op een droge huid voorkomen, met name rond de ogen. Het gaat hier om zeer oppervlakkige cysten in de follikels die gevuld zijn met hoornmassa (dode huidcellen). De oorzaken zijn uiteenlopend en soms verdwijnen ze spontaan.

BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN

Het is een vrij intensieve behandeling en het kan gevoelig zijn. Er wordt met een fijn naaldje in het bloedvaatje, steelwratje of gerstekorrel gestoken en met een elektrisch stroompje wordt deze dichtgebrand. Het is een veilige methode, waarbij geen littekenvorming optreedt. Het resultaat is blijvend, des al niet te min is het mogelijk dat er op den duur weer nieuwe bloedvaatjes zichtbaar worden.

Vergoeding
Acnetherapie, elektrisch ontharen, coagulatietherapie, camouflagetherapie worden allen (deels) vergoed vanuit uw aanvullende zorgpakket. Per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket zijn er verschillende vergoedingen. U kunt het beste uw zorgverzekeringspolis erbij pakken voor raadgeving.