Overbeharing is een veel voorkomend probleem bij vrouwen en mannen. Gevoel van schaamte komt al snel om de hoek kijken en bij extreme gevallen kan het zelfs tot een sociaal isolement lijden. Maar wanneer spreekt men nu over overbeharing?

Haargroei
Haarfollikels ontwikkelen zich door een complexe serie van activiteiten in de huid. Niet alle haren groeien tegelijkertijd. De haargroei bestaat uit 3 fasen: de groeifase (Anagene fase), de overgangsfase (Catagene fase) en de rustfase (Telogene fase). De tijd die elke fase neemt is afhankelijk van diverse factoren, waaronder lichaamsgebied. Bijvoorbeeld: op de hoofdhuid zijn 90% van de haren in de groeifase, in vergelijking met 70% van de haren op onze armen. Gedurende de overgangsfase begint de omliggende huid de haarwortel te absorberen. Uiteindelijk komt de haar in de rustfase en zal uitvallen, waarna de groei opnieuw begint.

Hirsutisme
Men spreekt van hirsutisme als zich bij de vrouw een mannelijk beharingpatroon ontwikkelt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een overgevoeligheid voor androgenen (mannelijke hormonen) zijn. De haarfollikels reageren dan overgevoelig op mannelijke hormonen. Een andere oorzaak kan zijn een te hoge productie van de androgenen. Deze te hoge productie kan veroorzaakt worden door o.a. zwangerschap of menopauze. Een derde oorzaak van het ontstaan van hirsutisme kan medicatie zijn. Medicijnen met androgenen kunnen overbeharing als bijwerking hebben. O.a. medicatie bij borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten. U kunt de oorzaak van hirsutisme laten onderzoeken door een dermatoloog, een internist, een endocrinoloog of een gynaecoloog. Blijkt na onderzoek dat u een teveel aan mannelijke hormonen produceert, dan kan gekozen worden voor een medische behandeling.

Hypertrichose
Als de haargroei toeneemt op de plaatsen waar al enige haargroei bestaat, wordt dit hypertrichosis genoemd. De oorzaak moet gezocht worden in de erfelijkheid en ontstaat al in de pubertijd..

BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN

Door middel van een heel klein dun naaldje, afgestemd op de haardikte, worden de ongewenste haren verwijderd. De naald wordt langs de haar de huid in gebracht. Op dit moment wordt er door middel van een klein stroomstootje warmte in de haarwortel gebracht. Deze warmte maakt omliggende bloedvaatjes kapot, zodat deze bloedvaten de haar niet meer van voedingstoffen kunnen voorzien. Ook de haarwortel gaat door de hitte kapot.

Op deze manier worden alle ongewenste haren één voor één behandeld. Alle haren, van blond tot donker, van dik tot dun kunnen door deze techniek behandeld worden. De haren moeten wel een aantal keer behandeld voordat ze ook echt wegblijven. Dit heeft te maken met de verschillende groeifases van de haar.

Vergoeding
Acnetherapie, elektrisch ontharen, coagulatietherapie, camouflagetherapie worden allen (deels) vergoed vanuit uw aanvullende zorgpakket. Per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket zijn er verschillende vergoedingen. U kunt het beste uw zorgverzekeringspolis erbij pakken voor raadgeving.