Acne wordt veroorzaakt door verschillende factoren. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Hierdoor worden talgklieren groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Dit zijn de bekende mee-eters. Er zijn open mee-eters en meer gesloten mee-eters. Verder kan de talgophoping versterkt worden door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door het opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklierfollikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes. Er bestaan verschillende vormen van acne. De twee meest voorkomende zijn: Acne vulgaris en acne comglobata

 

Acne vulgaris
‘Vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het  kan alle typische kenmerken van acne vertonen (mee-eters, puistjes, pukkels, roodheid op de plaatsen waar pukkels en puistjes hebben gezeten), meestal in een vrij milde vorm.

Acne Conglobata
Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd.
Vooral jonge mannen hebben een grote kans deze vorm van acne te ontwikkelen. Deze vorm van acne vrij pijnlijk en kan veel littekentjes achterlaten.

BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN

Voordat er wordt gestart met de behandeling zal de huid eerst goed schoon gemaakt moeten worden. Dit gebeurd met een speciale reinigingsmousse. Daarna volgt een biologische peeling, om de bloedcirculatie op gang te brengen, waardoor mee-eters en ontstekingen makkelijker te verwijderen zijn. Deze peeling verwijderd ook de dode huidcellen. Vervolgens wordt het hele aangedane gebied nagekeken op mee-eters en ontstekingen. Door deze met een klein steriel naaldje iets in te prikken, zal de talg en pus makkelijker naar buiten komen en is de kans veel minder groot dat er een litteken achterblijft. Wanneer het hele gebied is behandeld wordt de huid schoongemaakt en wordt er een kalmerende crème opgebracht.

De acnebehandeling kan worden uitgebreid met een chemische peeling en microdermabrasie. Voor meer informatie verwijs ik u door naar Chemische peeling en Microdermabrasie.

Vergoeding
Acnetherapie, elektrisch ontharen, coagulatietherapie, camouflagetherapie worden allen (deels) vergoed vanuit uw aanvullende zorgpakket. Per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket zijn er verschillende vergoedingen. U kunt het beste uw zorgverzekeringspolis erbij pakken voor raadgeving.