Oedeem betekend letterlijk: ophoping van vocht. Oedeem kan overal in het lichaam voorkomen. Er zijn een aantal verschillende soorten van oedeem die hieronder uitgelegd zullen worden.

Lymfoedeem
Bij lymfoedeem is er sprake van een zwelling, een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.
Lymfoedeem wordt veroorzaakt door het onvoldoende functioneren van of een defect aan het lymfesysteem. Dit kan komen door een operatie of bestraling, waarbij lymfeklieren en/of -banen verwijderd of beschadigd zijn. Het kan ook een aangeboren defect zijn.
Bij lymfoedeem is er een gevoel van zwaarte, soms loodzwaar. Men ervaart aan de aangedane zijde soms stekende pijn, stijfheid in gewrichten, bewegingsbeperking en omvang toename.

Veneus Oedeem
Veneus oedeem ontstaat meestal in de onderbenen (enkels) door slecht werkende aders (spataders). Doordat bij veneuze klachten de aders in de benen niet meer goed functioneren, kunnen ze het bloed niet meer goed terugpompen naar het hart. Hierdoor blijft er vocht achter in de weefsel. Het lymfesysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen als gevolg van chronische veneuze insufficiëntie (CVI).

Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte die alleen bij vrouwen voorkomt. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.

BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN

Manuele lymfedrainage
Dit is een massagetechniek die gericht is op de stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van het functioneren van het niet aangedane gedeelte van het lymfestelsel. Door de afvoer van lymfevocht verminderd de omvang van een lichaamsdeel, verminderd pijn en zal er meer bewegingsvrijheid ontstaan.

Compressietherapie
Om afname van de omvang van een lichaamsdeel te realiseren is het meestal van belang dat er eerst gezwachteld gaat worden. Deze zwachtels kunnen vervelend zijn, maar zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Zodra de omvang voldoende is afgenomen, kunnen er therapeutisch elastische kousen worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Oefen- en ademtherapie
Met behulp van de werking van de spieren kan de afvoer van het vocht bevorderd worden. Door oefeningen uit te voeren tijdens en na de therapie kan de functie van de ledematen verbeteren of goed blijven. Met behulp van de ademhalingsoefeningen wordt de aanzuigwerking van het lymfestelsel ondersteund.

Voorlichting
U zult voorlichting krijgen over huidverzorging, preventie en zelfhulp. Dit is van belang voor de zelfredzaamheid in het dagelijks leven. Door het volgen van deze voorlichting zult u merken dat de behandelingen meer en sneller effect zullen geven.

Lymftaping
Wanneer er lymfevocht zich heeft opgehoopt op een plek waar niet goed gezwachteld kan worden of zwachtelen geeft te weinig effect dan kan er, als ondersteuning van de oedeemtherapie, lymftaping worden gebruikt. De tape heeft een liftende werking op de huid, die de onderhuidse doorbloeding en afvoer van lymfevocht bevorderen.

Therapeutische Elastische Kousen
Als laatste fase van de behandeling van oedeem, kunnen er Therapeutische Elastische Kousen (TEK) aangemeten worden. Deze kousen zorgen ervoor dat het behaalde resultaat van therapie behouden wordt.

Vergoeding
Oedeembehandelingen worden bij chronische indicatie vergoed uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen komen vaak uit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten met name de aanvullende verzekering. U kunt het beste uw zorgverzekeringspolis erbij pakken voor raadgeving.