Aan ieder litteken gaat een wond vooraf. Normaal gesproken zal het fysiologische proces van de wondgenezing bij gezonde en gunstige omstandigheden leiden tot een “mooi” litteken met geen of heel weinig klachten. Een aantal zaken kunnen dit echter in de weg staan. Een litteken kan doorgroeien in het omringende gezonde weefsel, kan lelijk van kleur zijn, jeuken, pijnlijk zijn, maar ook een bewegingsbeperking opleveren.

Atrofische littekens
Bij atrofische littekens is sprake van weefselverlies, waardoor het litteken verzonken ligt in de huid. Er is alleen een heel dun laagje littekenweefsel opgebouwd.

Hypertrofische littekens
Bij een hypertrofisch litteken, is het weefsel toegenomen door vergroting van het volume van de cellen. Er is een overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid ontstaan. Hierdoor ontstaan sterk verdikte littekens. Kenmerkend is een verdikt, rood litteken dat zich wel tot de oorspronkelijke verwonding beperkt. Vaak speelt een familiaire aanleg een rol bij hypertrofische littekens.

Keloïd
Een goedaardig ‘gezwel’ bestaande uit overmatig littekenweefsel dat zich uitbreidt buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond. Keloïdvorming komt het meeste voor bij mensen van negroïde afkomst. De Keloïdale littekens lijken op de hypertrofische littekens alleen blijft het hypertrofische litteken binnen de oorspronkelijke verwonding beperkt.

BEHANDELINGSMOGELIJKHEDEN

Littekens zijn er in verschillende vormen en maten. Er zal eerst een klein onderzoek gedaan moeten worden naar het soort litteken waar we mee te maken hebben. Naar aanleiding hiervan zal er besloten worden welke behandelingstechniek toegepast zal worden.

Medische camouflage van verkleuringen
Met een speciale camouflagecreme zal de storende verkleuring van het litteken ‘verstopt’worden. Meer informatie hierover vindt u bij camouflagebehandelingen.

Littekenmassage
Ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.

Het aanbrengen van tapen of siliconenpleisters
Tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Vergoeding
Indien u aanvullend verzekerd bent, wordt littekenmassage/ -therapie soms gedeeltelijk of geheel vergoed. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten, met name de aanvullende verzekering. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.